Dieta i odżywianie

Podstawy zdrowych zakupów

Jako dietetyk doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że zakupy spożywcze mogą być dla wielu osób onieśmielającym i przytłaczającym doświadczeniem. Na przykład wielu moich pacjentów nie wie, od czego zacząć w sklepie spożywczym i nie jest pewnych, jakie produkty dodać do koszyka.

Ponadto, przy pozornie niekończącym się wyborze żywności – często w zwodniczych opakowaniach – trudno jest określić, które produkty są naprawdę zdrowe, a które lepiej zostawić na półkach.

W tym artykule wyjaśniam podstawy zdrowych zakupów spożywczych, w tym jak wybierać odżywcze produkty, tworzyć inteligentną listę zakupów i zaopatrywać się w zapasy, aby móc robić zakupy rzadziej.

Podczas gdy niektórzy ludzie mogą iść na zakupy spożywcze bez listy lub pomysłu, które posiłki będą gotować w nadchodzącym tygodniu, większość ludzi potrzebuje jakiegoś planu.

Przyniesienie ze sobą listy zakupów lub tygodniowego menu jest dobrym pomysłem, jeśli łatwo się oderwać w sklepie lub nie wiesz, od czego zacząć.

Tworzenie zdrowej listy zakupów

Lista zakupów jest niezbędnym narzędziem dla wielu kupujących. Pomoże Ci ona utrzymać się w ryzach i przypomni o tym, czego potrzebujesz. Ponadto, badania pokazują, że listy spożywcze mogą pomóc Ci dokonywać zdrowszych wyborów podczas zakupów (1Trusted Source, 2Trusted Source).

Ale co zawiera „zdrowa” lista zakupów spożywczych?

Ogólnie rzecz biorąc, zdrowa, dobrze zaokrąglona dieta powinna składać się przede wszystkim z pełnych, bogatych w składniki odżywcze produktów. Mówię tu o takich produktach jak warzywa, owoce, źródła białka jak ryby i jaja, fasola, orzechy i nasiona. Są to pokarmy, które należy traktować priorytetowo na swojej liście.

Podczas tworzenia listy zakupów, pomocne może być podzielenie jej na sekcje, takie jak warzywa nieskrobiowe i skrobiowe, owoce, fasola i ziarna, orzechy i nasiona, białka, mrożonki, nabiał i jego substytuty, napoje, przyprawy i różne rzeczy.

Oto przykład tego, co może zawierać zdrowa lista spożywcza:

Owoce: jabłka, borówki, klementynki, grejpfruty, awokado

Warzywa nieskrobiowe: brokuły, szparagi, cebula, szpinak, papryka i cukinia

Warzywa skrobiowe: słodkie ziemniaki, czerwone ziemniaki i kabaczek

Fasola i ziarna: ciecierzyca, brązowy ryż, czarna fasola i quinoa

Białka: jajka, łosoś w puszce, pierś z kurczaka bez skóry i białko grochu w proszku

Mrożonki: mrożone mieszane jagody i mrożony jarmuż

Orzechy i nasiona: prażone migdały, pestki dyni i naturalne masło orzechowe

Nabiał i jego zamienniki: mleko z nerkowców, mleko kokosowe, ser feta i pełnotłusty jogurt grecki

Przyprawy: oliwki, suszone pomidory, sos do sałatek, oliwa z oliwek, pesto i salsa

Napoje: niesłodzona woda kokosowa i woda gazowana

Różne: kawa mielona, suszone owoce, ciemna czekolada, chipsy bananowe i rozdrobniony niesłodzony kokos.

Nie będziesz musiał kupować półkowych rzeczy, takich jak masło orzechowe, białko w proszku i ziarna luzem każdej wycieczki spożywczej. W dalszej części artykułu opisuję, jak zaopatrzyć swoją kuchnię w trwałe produkty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *