Dieta i odżywianie Siłownia

Kilka słow o odzywianiu

Chociaż możesz nie lubić próbować nowych pokarmów, badania pokazują, że im więcej masz styczności z daną potrawą, tym większe są szanse na przyzwyczajenie się do niej.

Proporcje makroskładników

Makronutrienty – główne składniki odżywcze, które otrzymujesz z pożywienia – to węglowodany, tłuszcz i białko. (Błonnik jest uważany za rodzaj węglowodanów).

Ogólnie rzecz biorąc, Twoje posiłki i przekąski powinny być zrównoważone pomiędzy tymi trzema składnikami. W szczególności, dodanie białka i tłuszczu do bogatych w błonnik źródeł węglowodanów sprawia, że dania są bardziej sycące i smaczne.

Na przykład, jeśli podjadasz kawałek owocu, dodanie łyżki masła orzechowego lub odrobiny sera pomoże Ci utrzymać pełnię, niż gdybyś miał zjeść sam owoc.

Nie szkodzi jednak, jeśli Twoja dieta nie jest cały czas zbilansowana.

Liczenie makr i przestrzeganie ustalonego planu makroskładników nie jest konieczne dla większości ludzi – z wyjątkiem sportowców, osób dążących do uzyskania określonej kompozycji ciała i tych, którzy muszą zdobyć mięśnie lub tłuszcz z powodów medycznych.

Ponadto, liczenie makr i obsesja na punkcie pozostawania w określonym zakresie makroskładników może prowadzić do niezdrowej fiksacji na punkcie jedzenia i kalorii lub powodować tendencje do nieuporządkowanego odżywiania (21Zaufane Źródło).

Należy zauważyć, że niektórzy ludzie mogą rozwijać się na dietach o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu i białka – lub niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości węglowodanów. Jednak nawet w przypadku takich diet liczenie makroskładników zazwyczaj nie jest konieczne.

Na przykład, jeśli czujesz się najlepiej na diecie niskowęglowodanowej, wystarczy wybrać pokarmy o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak warzywa nieskrobiowe, białka i tłuszcze, częściej niż pokarmy wysokowęglowodanowe.

Zdrowa dieta jest ważnym fundamentem dobrego zdrowia, ale to nie znaczy, że jest zawsze łatwa.

Wraz z ćwiczeniami i zarządzaniem stresem, zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób i pomaga w zarządzaniu stanem zdrowia.

Jednak przeciętny Amerykanin nie odżywia się zbyt zdrowo. Indeks zdrowego odżywiania z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) dał przeciętnej amerykańskiej diecie wynik 59 na 100, wykorzystując najnowsze dane z 2015 roku..