Wycieczki

Toskania

Obok klasycznych win włoskich, Toskania słynie z produkcji wielu nagradzanych win rodzimych, wykorzystujących unikalne topografie, takie jak gęsta murawa wokół Gór Apenińskich i równiny przybrzeżne Morza Tyrreńskiego, jednocześnie odkrywając na nowo smaki lata dzięki lokalnym odmianom winogron.

Będąc prawdziwą inspiracją dla europejskiej sceny winiarskiej, Toskania stała się celem podróży dla wytrawnych czerwonych win opartych na Sangiovese lub słynnych Super Tuscans wykonanych w tradycyjnym środowisku, które nie stroni od docenienia współczesnych stylów, takich jak wpływ Bordeaux.

Z pozornie niekończącą się listą atrakcyjnych win z tego regionu, zebraliśmy kilka naszych ulubionych, letnich smaków z krótkimi notatkami degustacyjnymi, aby zainspirować Twoje następne zamówienie.

Jednym z najbardziej dynamicznych regionów winiarskich Włoch jest obecnie Toskania i otaczający ją region wybrzeża Tyrreńskiego. Imponująca reputacja regionu w zakresie doskonałych włoskich win czerwonych jest zbudowana na zdolności do produkcji szerokiej gamy wysokiej jakości odmian stołowych i premium.

Chianti Classico jest doskonałym przykładem tej umiejętności. Podczas gdy szersza klasyfikacja win Chianti odnosi się do tanich, podstawowych win, które najlepiej spożywać podczas posiłku, Chianti Classico może przenieść Cię do serca regionu pomiędzy Sieną a Florencją – jedynego miejsca, które może produkować to wino.

Górne nuty smakowe to musująca kwasowość na bazie owocowej wiśni.

Winnice do odwiedzenia:

Antinori nel Chianti Classico. Więcej tutaj

Badia a Passignano. Więcej tutaj

Tignanello 2015 r.

Kolejny ciemnobursztynowy szczep winorośli, który odzwierciedla zaangażowanie Toskanii w uprawę winorośli, 2015 Tignanello to doskonała mieszanka do Twoich wykwintnych posiłków. Wykonane z mieszanki Sangiovese, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, jest współczesnym czerwonym winem i pierwszym tego rodzaju z nietradycyjnych winogron. Wino ma żywy mahoniowy kolor i charakteryzuje się uderzającymi górnymi nutami jeżyn i dzikich ziół – pomyśl o dojrzałych owocach, cassis i lukrecji.

Położone na wsi w środkowej Toskanii, Bolgheri dzięki pochyłym nadmorskim winnicom i bliskości Morza Tyrreńskiego sprawia, że ten zakątek toskańskiego wybrzeża produkuje jedne z najśmielszych włoskich win czerwonych i różowych. Z umiarkowaną kwasowością i owocowym aromatem, który wypełnia zwiewną górę, Le Macchiole Messorio często charakteryzuje się słodkimi, pikantnymi nutami w nosie.

Flaccianello della Pieve 2006 r.

Unikalna topografia regionu Chianti i bogate górskie gleby nadają imponujące smaki jego ekskluzywnym producentom, którzy wprowadzają toskańskie wina na światową scenę.

Bardzo podobało nam się Flaccianello z Fontodi – szczególnie żywe, o średnim lub pełnym smaku, wykonane w 100% z Sangiovese. To dobrze wyważone wino z drobnymi taninami, łączące owoce, przyprawy i ziołowe nuty cedru na tle bardzo dojrzałych nut wiśniowych.